Pàgines

dijous, 7 d’agost de 2014

Carta de comiat

Estimats amigues i amigues,

Contes pel món va néixer l’any 2008 amb l’objectiu de “promoure l’accés de tots els infants a la cultura universal, tant escrita com oral, preservant i recuperant la saviesa de les cultures tradicionals que perviu en els seus contes populars”. Durant aquests sis anys, hem esmerçat tots els nostres esforços, capacitats i recursos per intentar acomplir aquesta missió.

Mirant enrere, estem orgullosos de la feina feta. Hem editat una col·lecció de deu contes populars moçambiquesos d’una gran riquesa i varietat, que s’han distribuït a quasi 100 escoles de Maputo, on hem format més de 300 mestres i on els nostres contes han arribat a milers d'infants. Hem fet moltes presentacions i narracions a Barcelona i rodalies per tal de fomentar l’ús social de la narració oral a casa nostra, on hem publicat quatre contes moçambiquesos en català i castellà. Així mateix, hem treballat l’educació per al desenvolupament a cinc escoles catalanes, i hem format futurs narradors de proximitat i escriptors de contes. Gràcies a un grup de narradors voluntaris, també hem acostat els contes a col·lectius desafavorits, entre d’altres iniciatives socials.

Vam néixer en uns moments difícils. Era l’inici de la crisi econòmica; una crisi que encara avui mediatitza moltes de les accions socials, culturals i econòmiques -tant públiques com privades- del nostre país. Però això no ens va arronsar, ans el contrari. Davant una crisi que també és de valors ens vam refermar en la nostra aposta per la cultura i la cooperació cultural. I el treball no ha estat balder; hem obtingut diversos reconeixements, tant en forma de premis (com el Premi Barcelona Ciutat Jove 2010 de Foment de la Cooperació i l’Educació per al Desenvolupament, o el Premi Vila de Gràcia a la millor iniciativa pedagògica) com en forma de subvencions públiques i suports d’institucions de referència. Però, sobretot, hem rebut el suport de molts amics i amigues, els somriures dels més menuts, les complicitats dels més grans i el compromís d’educadors, narradors, escriptors i artistes.

Tal com vam fer el 2008, ara ens toca ser valents i prendre decisions difícils. Davant la precària situació financera de la Fundació, i tot i els esforços humans i econòmics esmerçats per mantenir la feina feta, hem arribat a un punt crític. I hem pres una determinació complexa i dura, però coherent amb allò que som.

A partir d'avui, suspenem indefinidament les activitats i projectes de la fundació Contes pel món. Esperem que el treball realitzat per l’entitat hagi contribuït al desig de Nelson Mandela que “la veu del narrador de contes mai no mori, que els nens no perdin mai la capacitat d’ampliar els seus horitzons del món amb la màgia dels relats”. Nosaltres, i ben segur que vosaltres també, seguirem posant el nostre gra de sorra personal per aconseguir-ho.

Només ens queda donar-vos les gràcies per tots aquests anys de suport, estima i compromís amb el món dels contes i amb el treball de la Fundació.

Una forta abraçada,
L'equip de Contes pel món

Cap comentari:

Publica un comentari